Bart Deurloo: ‘In Tokyo wil ik een turnmedaille halen’

HOE IS HET NU MET… In 2016 maakten ze iets bijzonders mee. Hoe ging het verder en hoe is het nu met deze mensen? Vandaag turner Bart Deurloo (25) van O&O uit Zwijndrecht over zijn avontuur in Rio.
Een serie artikelen van Robin Nanninga (AD.nl)

Turner Bart Deurloo in de trainingshal in Zwijndrecht. foto: Milan Rinck

Op 10 augustus stond de 25-jarige Ridderkerker in de olympische meerkamp­finale, tussen de beste allroundturners van de wereld. Vooral de bloedstollende strijd tussen titelfavoriet Kohei Uchimura uit Japan en de Oekraïner Oleg Vernjajev is hem bijgebleven. ,,Ik hoopte dat de Oekraïner Uchimura zou verslaan.” Het niveau in de finale lag hoog. ,,Bizar. Normaal scoren nooit zoveel turners meer dan 90 punten.” Bart eindigde zelf op een vijftiende plek met 87,598 punten.

Tevreden
Nu zegt hij: ,,Een plek in de top 10 had er in gezeten. De score op de rekstok was jammer. Tijdens de kwalificatie ging mijn oefening beter een haalde ik een punt meer. Met dat extra punt was ik ergens tussen de vijfde en tiende plek beland. Er gaan altijd wel dingen fout, maar ik heb het verder goed gedaan en ben tevreden.”

Tijd voor rust was er na Rio nauwelijks. Na een week in Nederland vertrok de turner weekenden achter elkaar naar Duitsland, voor de Turnliga, en turnde hij wedstrijden in Zwitserland. Daarnaast trainde hij iedere dag in de turnhal van vereniging O&O in Zwijndrecht, onder leiding van trainer Jeroen Jacobs en samen met trainingsmaatjes Frank Rijken en Boudewijn de Vries.

Vakantie
Eind november kon Bart genieten van twee weken vakantie en vertrok hij naar Lissabon, maar ook dan laat zijn sport hem niet met rust. ,,Zelfs op vakantie ben ik in mijn hoofd continu bezig met turnen. Ik kan het niet laten om dan toch even de fitness in te gaan. Turnen is fysiek en mentaal een van de moeilijkste sporten die er is. Ik merk het meteen als ik een paar weken niet getraind heb. Dan heb ik veel spierpijn en zitten mijn armen onder de blaren en pijnlijke plekken.”

Hoewel het turnen hem nooit loslaat, vindt Bart toch de tijd om bezig te zijn met zijn andere hobby: muziek maken. Hij speelt gitaar en zingt. Regelmatig zet hij filmpjes op sociale media waarin hij liedjes covert.

Guppy
,,Dat is mijn uitlaatklep.” Hij deed dit jaar auditie voor The Voice Of Holland. ,,Ik had nog nooit opgetreden voor publiek. Ik had zelfs nog nooit met een microfoon gezongen. Ik voelde met net een guppy in de oceaan toen ik daar op het podium stond.” Hoewel zijn optreden niet slecht ging, draaiden de coaches niet. Zijn blind audition werd niet op televisie uitgezonden. ,,Ik weet dat ik wel kan zingen, maar dat kunnen duizenden mensen. Het turnen voelt veel vertrouwder. Het klinkt misschien arrogant, maar ik weet dat ik dit echt goed kan. Dit doe ik al bijna mijn hele leven.”

Het einde van de turncarrière van Bart is nog niet in zicht. ,,Ik ga in ieder geval door tot Tokyo. Daarna zie ik wel. Ik ga door zo lang mijn lichaam het toelaat en ik het leuk vind.”

Medaille
Zijn doel voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo steekt de sporter met het lichaam vol tatoeages niet onder stoelen of banken. ,,Ik ga voor een medaille op de rekstok”, zegt hij standvastig. ,,Mijn uitgangswaarde is hoog, hoger dan die van de meeste andere turners. Als ik daar kan pieken en als alles tijdens mijn oefening op zijn plek valt, dan kan ik die medaille zeker halen.”

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.