Brons voor Bart in Monteal

Rekfinale WK Montreal 2017

 

Turners Epke Zonderland (14,233) en Bart Deurloo (14,200) hebben bij de WK turnen in Montreal respectievelijk zilver en brons gewonnen aan het onderdeel rekstok. Het goud was uiteindelijk voor de Kroaat Tin Srbic (14,433).

De twee Nederlanders vielen in Montreal vooral op met hun vluchtcombinaties. Bart Deurloo turnde een combinatie aan het begin van zijn oefening. Bart startte met de Kovacs-Cassina. Later vervolgde de Ridderkerker met een Kolman en een Yamawaki. Bart sloot zijn oefening af met een nette dubbele steksalto met dubbelschroef. “Het was strijden in mijn oefening. Ik heb nog een hele lange weg te gaan. Het was zeker niet mijn beste oefening, er zit nog heel veel meer in. Op naar de toekomst,” aldus Bart.

Epke opende in Montreal met de Cassina-Kovacs combinatie, maar kwam gelijk al in de problemen toen hij zijn Kovacs slechts met een arm opving. De Fries wist wel door te turnen en vervolgende zijn oefening nog met de Kovacs gestrekt en de Kolman. Beide elementen turnde hij los. “Eigenlijk ging het heel goed, maar ik pakte volledig mis met een hand. Het gebeurt niet vaak dat je blijft hangen aan een arm. Dat kost veel kracht. Ik moet zeggen dat ik daarna wel even de weg kwijt was,” zei Epke achter af.

Uiteindelijk liet hij mede daardoor ook de Gaylord 2 achterwege. “De rest wilde ik gewoon proberen goed door te komen. Achteraf gezien kan ik alleen maar blij zijn. Je kunt immers ook vallen. Het was geen topoefening, maar ik heb hem kunnen afmaken,” besloot hij.

De rekstokfinale in Montreal werd gekenmerkt door diverse fouten. Bijna elke turner kende wel een fout in de oefening. Zo ging medaillefavoriet Hidetaka Miyaichi bijvoorbeeld onderuit met zijn Kovacs met dubbelschroef (de Bretschneider). Ook Europees rekstokkampioen Pablo Braegger ging de fout in tijdens zijn oefening.

Voor het eerst sinds 2007 stonden er overigens weer twee Nederlandse mannen in de finale aan rekstok.

Nooit eerder wonnen twee Nederlanders een medaille in dezelfde WK-finale. Voor Epke is het de derde keer dat hij WK-zilver won. In 2009 en 2010 won hij ook zilver.

De Nederlandse mannen kenden een succesvol WK in Montreal. Met de zilveren en bronzen medaille van Epke en Bart en de vierde plaats van Bram Verhofstad op vloer kijkt bondscoach Bram van Bokhoven tevreden terug. “Ik ben zeer tevreden. Ik denk dat we het optimale eruit hebben gehaald. Drie finales, twee medailles. Het kan niet beter,” aldus Van Bokhoven.

Volgens Van Bokhoven hebben de Nederlandse heren in Montreal hun krachten duidelijk getoond. “In aanloop naar volgend jaar gaan we kijken waar onze aandachtspunten liggen en wat ons volgende doel wordt. Maar voor nu gaan we genieten van deze prestaties.”

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.